Samen dienen we al meer dan 45 jaar!

1973 – Bijbels smokkelen
De basis van Antwoord ligt in de Amerikaanse organisatie East European Bible Mission. Toen er een uitvalsbasis in Nederland kwam, kreeg ze de Hollandse versie van deze naam: Bijbelzending Oost-Europa. In 1973 wordt Stichting Antwoord opgericht om christenen in het Oostblok te bemoedigen. Het doel is: ‘Antwoord geven op vragen van de kerk in nood’. Henk Vogelaar (Henk Paulson) werkte samen met Anne van de Bijl bij Kruistochten, tegenwoordig bekend als Open Doors. In 1973 richt Henk samen met andere christenen Stichting Antwoord op. Teams uit Nederland en Amerika worden getraind om Bijbels te smokkelen naar Oost-Europa.

1975 – ‘Toeristen die kloosters gaan bezoeken’
Wigle Tamboer nam in 1975 deel aan zo’n missie. Ze diende als praktijkopdracht aan de bijbelschool. „Ik was radicaal tot geloof gekomen en wilde de barricades op”, licht hij toe. Achttienhonderd stuks lectuur gingen naar Roemenië, in speciale omgebouwde vrachtauto’s. Op de vraag of er Bijbels aan boord waren, lieten de koeriers hun zakbijbeltje zien. Ze presenteerden zich als christelijke toeristen die oude kloosters gingen bezoeken

1989 – De val van het ‘IJZEREN GORDIJN’
De val van het IJzeren Gordijn zet kerken in Oost-Europa voor de enorme uitdaging. Hoe te leven in de westerse Coca-Cola-cultuur die zich als een vloedgolf over de Oost-Europeanen uitstort?.

1990 – Kinderwerk – Een Bijbel voor Pjotr
Duizenden (kinder-)Bijbels zijn over de grens gesmokkeld. Voor het kinderwerk wordt de jongen Pjotr het symbool met de slagzin ‘Geef Pjotr een kinderbijbel’. De revolutie eind jaren tachtig in het voormalige Oostblok, veranderde veel en daarmee ook de werkwijze van Stichting Antwoord. In samenwerking met de EO (op de EO-Jongerendag in 1990) brengt Stichting Antwoord 15.000 Roemeense Bijbels naar Roemenië.

1992 – Kinderbijbel van Anne de Vries
In Albanië wordt in 1992 de kinderbijbel van Anne de Vries in het Albanees uitgegeven en verspreid.

1994 – Stichting Antwoord gaat werken in Afrika
Stichting Antwoord breidt haar werkt uit naar Afrika en het Midden-Oosten. Naast bijbelverspreiding legde de organisatie zich ook toe op training omdat er een grote behoefte is aan geschoolde gemeenteleiders, jeugdwerkers en evangelisten. In Kenia krijgen leiders ook een fiets zodat zij het Evangelie sneller kunnen delen en meer mensen kunnen bereiken. Lokale christenen kwamen ook in contact met gevangenen. Juist deze hopeloze mensen wilden zij vertellen over God.

1996 – Dagboekje – ‘Antwoord voor elke dag’
Het dagboekje voor kinderen ‘Antwoord voor elke dag’ wordt in 1996 uitgegeven. Het dagboek wordt vertaald in het Arabisch, Hongaars, Roemeens, Russisch, Oekraïens, Swahili, Albanees en Armeens.

2000 – Ontdekkingsbijbel
In 2000 wordt de ‘Ontdekkingsbijbel’ uitgegeven. De Bijbel wordt vertaald in zeven talen. Vele kinderen krijgen daardoor de kans om het Woord van God te leren kennen.

De komende jaren willen we de lokale kerken blijven ondersteunen zodat ze blijvend kunnen uitreiken naar mensen aan de rafelranden van de maatschappij. Ons gebed is dat we duizenden mensen mogen bereiken met het Evangelie. Gods Woord en het daadwerkelijk omzien naar elkaar is het mooiste antwoord voor de mens in nood.