Hongarije – 2954 – Oekraïense vluchtelingen opvang

8 april 2022 – Project update opvang vluchtelingen uit Oekraïne 8-4-2022:

De opvang van vluchtelingen is een aantal weken geleden begonnen en op dit moment zijn er 90 vluchtelingen op de camping. Het aantal wisselt dagelijks vanwege mensen die komen en vertrekken. De komende weken verwachten we dat het aantal vluchtelingen gaat stijgen tot tussen de 125 en 150. De noodzakelijke eerste werkzaamheden zijn uitgevoerd en andere renovaties zoals bv het hek en het watersysteem zijn gestart. Naast de opvang zijn er allerlei activiteiten opgestart voor de vluchtelingen zoals onderwijs en spelactiviteiten. Tevens komt er elke week een dokter langs voor spreekuur en is er ook regelmatig een psycholoog zodat de vluchtelingen psychosociale hulp kunnen krijgen. Er zijn veel vrijwilligers vanuit lokale kerken en scholen die meehelpen. Daarnaast zijn we bezig de vluchtelingen te ondersteunen om werk te vinden en lokale bedrijven hebben meer dan 100 vacatures beschikbaar gesteld. Er is een goede samenwerking opgezet met de lokale overheid en grensautoriteiten zodat vluchtelingen doorverwezen worden. De camping is voor de vluchtelingen echt een veilige plek om tot rust te komen

———————————————–

Op 23 februari 2022 lanceerde Rusland een aanval op Oekraïne. Op dit moment nemen de oorlogsactiviteiten in het gebied nog steeds toe. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht.

Hongarije grenst aan Oekraïne. De regering van Hongarije heeft de grenzen geopend voor iedereen die Oekraïne wil verlaten. Dit heeft tot dusverre geleid tot 110 000 vluchtelingen die Hongarije binnenkwamen (in de eerste 7 dagen). De vluchtelingen zijn een gemengde groep: Oekraïners (ca. 30%), Hongaren (ca. 40%), Roma’s (ca. 15%) en andere nationaliteiten (ca. 15%).

In de eerste golf (eerste 2-3 dagen) kwamen die mensen die auto’s, geld en een bestemming of een doel hadden, slechts weinig van hun verbleven in de opvangkampen aan de grens.
In de tweede golf en tot op de dag van vandaag – als gevolg van de escalerende Russische invasie – verlaten steeds meer mensen hun huis in paniek en met weinig middelen. We verwachten steeds meer vluchtelingen die weinig financiële middelen hebben en van anderen afhankelijk zijn voor hulp. We willen ons richten op de zwakste groep onder de vluchtelingen, waaronder: zeer jonge kinderen, armen, zieken, ouderen en Roma’s

De vluchtelingen komen met bussen en treinen naar Debrecen en naar de camping. De camping van 5,4 ha  ligt op 8 km van Debrecen en bevat verschillende soorten accommodaties. De camping biedt in totaal plaats aan ruim 200 personen. Het heeft een grote vergadertent een gemeenschapsruimte en een voetbalveld. Er wordt gezorgd voor veilige slaapplekken, eten en drinken en gezondheidszorg. Ook zullen er activiteiten voor de gezinnen worden georganiseerd. Naast de lichamelijke noden hebben we ook aandacht voor de geestelijke noden en het verkondigen van Gods liefde. Er zal veel samengewerkt worden met lokale kerken en vrijwilligers.

In eerste instantie zullen 100 mensen ontvangen op onze camping en richten we ons op een verblijf van circa 6 maanden. Het aantal mensen dat verblijft kan in deze periode fluctueren. We verwachten dat sommigen een nacht zullen blijven en sommigen een maand, afhankelijk van hun situatie. Mochten we de camping voor dit doel op langere termijn runnen, met de juiste hoeveelheid ondersteuning, dan willen we de campings volledig benutten en in de toekomst 200 vluchtelingen tegelijk opvangen. We richten ons met name op de kwetsbare mensen onder de vluchtelingen:
– mensen met zeer jonge kinderen en veel kinderen
– met langdurige ziekten en handicaps
– financiële problemen (laag inkomen en weinig vermogen)
– laag opleidingsniveau en taalproblemen
– die familieleden hebben verloren of andere bijzondere trauma’s hebben
– oude mensen

Welke activiteiten zullen we de komende periode ondernemen?

1.) Beoordelen en begeleiden van vluchtelingen naar de camping
• Telefoongesprek
• Registratie proces

2.) Opvang van vluchtelingen
• het regelen van het verblijven
• voedsel
• programma’s

3.) Beheer van het vluchtelingencentrum
• opvang van vluchtelingen
• zorgen voor veiligheid
• implementeren van huisregels
• onderhoud
• vluchtelingen begeleiden bij vertrek

Programma’s voor vluchtelingen zijn in de eerste plaats gericht op kinderen, bijvoorbeeld: recreatie, sport en spel,  knutselen en counselingsessies (zodat ze met iemand kunnen praten als ze dat willen). Ook de ouders krijgen dergelijke mogelijkheden, zoals taaltraining en psychologische hulp en therapie.

 

Doneer nu

Ontvang onze inspiratiemail

En blijf op de hoogte van de impact die we samen maken.