Al drie jaar lang mogen we de jongens opzoeken die vast zitten in de jeugdgevangenis van Debrecen in Hongarije. In oktober 2021 liep ik mee met de vrijwilligers Ineke en Sanne Ruiter uit Nederland en Abel Kiss, de directeur van Dorkász Szolgálat onze lokale partner. Wat een belevenis! In de jeugdgevangenis van Debrecen zitten circa […]

Reisverslag ‘Boys Prison’ – Hongarije 2021

Al drie jaar lang mogen we de jongens opzoeken die vast zitten in de jeugdgevangenis van Debrecen in Hongarije. In oktober 2021 liep ik mee met de vrijwilligers Ineke en Sanne Ruiter uit Nederland en Abel Kiss, de directeur van Dorkász Szolgálat onze lokale partner. Wat een belevenis!

In de jeugdgevangenis van Debrecen zitten circa 100 jongens in de leeftijd van 13 tot 19 jaar. Zij zitten een straf uit van één tot drie jaar. Met 20 van hen volgen we een intensief programma gedurende het jaar. De jongens keken uit naar de komst van Ineke, Sanne en Abel. Omdat zij deze jongens meerdere keren per jaar bezoeken zijn het vertrouwde gezichten.

Elke ochtend werd gestart met een overdenking uit de Bijbel en afgesloten met zingen. Met een geweldig enthousiasme werd er meegezongen, uit volle borst werd ‘Jezus wij verhogen U’ gezongen en een andere favoriet was ‘Heer, ik prijs Uw Grote Naam’. Er werd zichtbaar genoten van het zingen met het Dorkász team en de mensen uit Nederland.

Na de overdenking werd de groep opgedeeld in twee groepen van circa 10 personen en begonnen de creatieve opdrachten. Ineke en Sanne begeleide alle beide één groep. Alle creatieve opdrachten waren een uitnodiging om verder met elkaar in gesprek te gaan. Er kwamen veel verhalen van de jongens boven.

Veel jongens hebben een Roma achtergrond en zijn in armoede opgegroeid. Een stabiele gezinssituatie heeft bijna geen één van deze jongens gehad. Ze komen uit gezinnen met tienermoeders, gezinnen waar ouders aan de drugs zijn of waarbij de ouders al overleden zijn. De start van hun leven, was een start met ellende. Om deze ellende te vergeten raakte 95% van deze jongens aan de drugs. Dit is een goedkope drugs die erg slecht voor je is. Eén van de jongens vertelde dat hij al op zes jarige leeftijd met drugs was begonnen. Tja, wat voor kansen heeft het leven dan nog voor je?

Met het programma hopen we bij te dragen aan herstel. We gaan met ze in gesprek over verandering. Zacheüs uit de Bijbel is het voorbeeld dat gebruikt wordt. Herstel is mogelijk! De jongens vinden mister Zach, zoals zij hem noemen, leuk en kunnen zich goed met hem identificeren. Wat een vreugde mocht ik ontvangen van deze jongens door met ze mee te lopen. We hebben veel glimlachen met elkaar gewisseld. Eén voor één bid ik ze een beter leven toe, want tot nu toe heeft het leven hen nog niet veel gebracht. Mijn missie is om dit project door te laten gaan, wat mij betreft hebben zij het volste recht op herstel! Hopelijk kunnen zij ook op uw steun rekenen.

Wilt u meer over dit project weten of wilt u het zelf een keer bezoeken? Neem gerust contact met mij op.

Vincent van Vliet
Directeur Stichting Antwoord