De gevangenis in Shënkollë is voor veel mensen een eindstation. Er zijn ruim 400 mannen die psychisch ziek zijn en in de gevangenis vrijwel geen behandeling krijgen. Ze worden met medicatie rustig gehouden. Meer kan het gevangenis personeel ook niet doen. Maar daar worden deze mensen niet beter van, daardoor kunnen ze niet aan hun […]

Een beetje menselijkheid achter de Albanese tralies!

De gevangenis in Shënkollë is voor veel mensen een eindstation. Er zijn ruim 400 mannen die psychisch ziek zijn en in de gevangenis vrijwel geen behandeling krijgen. Ze worden met medicatie rustig gehouden. Meer kan het gevangenis personeel ook niet doen. Maar daar worden deze mensen niet beter van, daardoor kunnen ze niet aan hun herstel werken en kunnen ze uiteindelijk niet meer naar huis. Ook al is hun straf afgelopen. De gevangenis predikant – in het Albanees is het ‘kapelan’ – komt elke week met vrijwilligers om ook deze mensen van het Evangelie te vertellen. Geen theologische verhandelingen, geen moeilijke discussies: God is er, God geeft ook om jou en wil dat jij om Hem geeft.

Tijdens de paasvakantie in Nederland is de werkgroep Ep & Vloet in nauwe samenwerking met onze partner Prison Fellowship Albania, een volle week hard bezig geweest om overkappingen te maken voor deze zieke gevangenen. De mannen van Ep & Vloet komen al jaren naar Albanië voor grote sociale projecten en hebben ook nu weer geweldig werk geleverd!
Ze hebben overkappingen over de luchtplaatsen gemaakt en één speciale overkapping voor een ‘buiten centrum’. In dat buiten centrum worden activiteiten georganiseerd die meewerken aan normalisatie en de gevangenen hun waardigheid weer terug geeft.
Een week later kwamen Nederlandse studenten van stichting Mara. Zij hebben een jaar lang actie gevoerd om (o.a.) aan dit project bij te dragen met krukjes, spellen, een muziek installatie en nog meer om de gevangenen weer/meer mens te laten zijn.

De ingebruikname is feestelijk gedaan, met zingen, een boodschap van troost en Hoop en daarna muziek. Er waren wel 150 gevangenen die eerst ademloos toekeken en daarna met een lach op hun gezicht meededen met de muziek. Veel van de mannen huilden van emotie. Dag in dag uit leven ze onder de medicijnen, leven ze in onmenselijke omstandigheden omringd door alleen maar andere psychisch zieken en worden ze gezien als gek en vergeten. Deze dag, en hopelijk komen er nog vele vele andere dagen als deze, konden ze even de ellende vergeten. Even weer ‘gewoon mens’ zijn. Veel mannen begrepen het ook en dankten God voor onze bijdrage.

Als u ook bij wilt dragen aan dit project of één van de andere projecten in ruim 20 Albanese gevangenissen, dan kunt u ons financieel steunen door een maandelijks bedrag te doneren voor Albanië. We doen het samen!